Eksamen

Eksamen

Eksamensformen for de enkelte kurser fremgår af kursusbeskrivelserne. For at kunne indstille sig til eksamen i et kursus skal den studerende have gennemført det obligatoriske program for kurset på tilfredsstillende måde. Typisk er kravet mindst 80% deltagelse i obligatoriske timer.

Ved bedømmelse af projekter og specialer, der er affattet på dansk, skal der ud over det faglige indhold også lægges vægt på den studerende stave- og formulering evne.

Alle eksaminer skal bestås hver for sig, og kan tages om hver for sig, hvis de ikke er bestået. Man kan dog højst indstille sig til den samme eksamen 3 gange, medmindre der har gjort sig særlige forhold gældende, som kan begrunde en dispensation til ekstra forsøg. Eventuel ansøgning om 4. gangs dispensation skal indsendes straks efter 3. forsøg. Hvis en eksamen er bestået, kan man ikke indstille sig til en ny prøve i det samme fag.

Eksamensdatoer og -resultat offentliggøres ved opslag på Det Naturvidenskabelige Studiekontors opslagstavle, 1. etage i bygning 520, og på Biologisk Studienævns opslagstavler på 1. og 2. etage af bygning 135.

Eventuelle klager vedrørende eksaminer og bedømmelser indgives og behandles efter reglerne i "Bekendtgørelse om eksamen ved visse videregående uddannelserunder Undervisningsministeriet", august 1998.



1. årsprøve

Forsatte studier er betinget af, at man består 1. års prøven, som omfatter to krav. Første krav er at man på 1.år har haft eksamensforsøg i alle 1. årsfagene. Det er underordnet om eksamensforsøgene registreres som bestået, ikke bestået, forladt eksamen, udeblevet eller for sent afmeldt. Det andet krav er at alle 1. årsfagene skal være bestået indenfor de første to år, d.v.s. inden udgangen af 4. semester, som slutter 31. juli to år efter studiestart.

For Biologi er 1. årsprøven Planter, Zoologi, Matematik alfa 1, Mikroorganismer, Biostatistik og Kemi O. På den gamle 1. del i biologi omfatter 1.årsprøven Biologi 1, Biologi 2 og Kemi D. For matematik-biologi er de tilsvarende fag Mikroorganismer, Matematik 10, Matematik 11, Planter og Sandsynlighedsteori 1. For matematik-biologer, der startede i 1997, er det dog Genetik & Populationsøkologi i stedet for Planter.



Eksamensperioder

Vintereksamen: Slutningen af december og hele januar måned.

Sommereksamen: Slutningen af maj og hele juni måned.

Re-eksamination i alle fag i 1. års prøverne: Første halvdel af august måned.

For kurser på 1. del og A-moduler er der i kursusoversigten angivet hvilken uge eksamen afholdes i den ordinære eksamens-termin. For kurser med afløsningsopgave er afleveringsfristen 15. januar eller 15. juni, hvis intet andet er anført.



Tilmelding til eksamen

Fagtilmelding til undervisningen gælder samtidigt som tilmelding til den første ordinære eksamen undtagen for Biologisk Projektarbejde. Studerende, der ikke er til-meldt undervisningen, skal tilmelde sig eksamen i følgende perioder:



1. - 15. marts

1. - 15. oktober



Tilmelding sker på tilmeldingsblanketter, som kan fås på Studiekontoret, Det Naturvidenskabeligt Fakultet, eller på Studienævnets opslagstavler i bygning 135, Biologisk Institut. Blanketterne afleveres på Studiekontoret.

Eksamenstilmelding til specialeeksaminer skal foretages senest 6 uger før aflevering af specialerapport.

Resultatet af kurser uden eksamen indberettes til Det Naturvidenskabelige Fakultets Studiekontor af den ansvarlige faglærer i samarbejde med instituttets administration.



Afmelding fra eksamen

Afmelding af eksamen sker skriftlig på afmeldingsblanketter på Det Natur-videnskabelige Studiekontor senest uge-dagen før første eksamen i det pågældende fag. For en mundtlig eksamen, der forløber over flere dage gælder ugedagen for den første eksamensdag som afmeldings-frist for hele forløbet. Sidste frist for afmelding skal fremgå af eksamensopslaget.

Såfremt rettidig afmelding ikke foretages, anses eksamen for påbegyndt, og man vil blive registreret som dumpet, dvs. at man har brugt et eksamensforsøg.



Sygdom ved eksamen

Hvis man efter afmeldingsfristen bliver syg og derfor ansøger studienævnet om annule-ring af eksamensforsøget, skal ansøg-ningen være vedlagt lægeattest dateret efter afmeldingsfristen og seneste på eksamensdagen.

Ved eventuel pludselig opstået sygdom eller ildebefindende under eksamen påkaldes en tilsynsførendes opmærksomhed. På eksaminandens anmodning vil en tilsyns-førende gerne gå med ud i den friske luft et kort øjeblik. Eksaminanden bør derefter tage stilling til, om hun/han vil opgive eksamen eller ønsker at fortsætte eksamen og blive bedømt på linie med de øvrige eksaminander.

Dersom den studerende er nødt til at afbryde eksamen på grund af sygdom, afleveres opgaven til en tilsynsførende, der derefter vil notere, at den studerende har forladt eksamen på grund af sygdom. Hvis den studerende vil ansøge om annulering af eksamensforsøget eller en eventuel syge-eksamen, skal ansøgningen fremsendes til studienævnet senest ugedagen efter eksam-ensdagen og være vedlagt en lægeattest dateret samme dag som eksamen. Syge-eksamen er en specielt arrangeret eksamen, og det bevilges kun i ganske særlige tilfælde.



Afvikling af eksamen i kurser hvor undervisningen ophører

Der afholdes eksamen i den eksamenstermin, som følger umiddelbart efter at undervisningen afholdes for sidste gang og i de to efterfølgende eksamensterminer.



Ændringer i eksamenspensum

Ved større ændringer i eksamenspensum (f.eks. ved indførelse af nye lærebøger) vil det gamle pensum normalt blive eksamineret i den eksamenstermin, der følger umiddelbart efter den sidste gang, dette pensum blev undervist samt ved de to næstfølgende eksamensterminer. Indstiller man sig til eksamen senere end dette, må man påregne at gå op efter det nye pensum. Det er vigtigt ved tilmelding til eksamen at gøre opmærksom på, at man ønsker at blive eksamineret i gammelt pensum, da man ellers får udleveret samme opgave som fagets øvrige eksaminander.





Specialeeksamen

Eksamen i specialet består af

a) en afhandling eller rapport over et udført teoretisk og/

b) eller eksperimentelt arbejde eller en besvarelse af en stillet opgave, hvortil der tilstås en udarbejdelsesperiode på 4-6 uger efter nærmere aftale ("speciale-afhandlingen").



b) 2 eksaminationer (skriftlige og/eller mundtlige) inden for et individuelt opgivet pensum (petitum) (= "den afsluttende eksamen").



Bedømmelserne af a) og af b) udtrykkes ved 13-skalaen. Der medvirker udefra kommende censorer.



Der gives én karakter for speciale-afhandlingen og én for den afsluttende eksamen. De skal bestås hver for sig.



Den afsluttende eksamen udgøres af 2 eksaminationer valgt blandt følgende 5 eksamensformer til de skriftlige og/eller mundtlige prøver, således at der højst kan vælges én eksamination af hver form, dog kan 1) benyttes dobbelt.



1. Skriftlig prøve afholdt som normalt på universitetet.

Længde: 4 eller 6 timer (4 timer hvis intet andet fastsættes).

Hjælpemidler: Kan fastsættes individuelt. (Alle, hvis intet andet fastsættes).



  • Hjemmeopgave, d.v.s. skriftlig besvarelse af en udleveret opgave.
  • Længde: 3, 7 eller 10 dage efter aftale med censor og eksaminator (7 dage hvis intet andet aftales).



  • Mundtlig prøve uden forberedelse efterfulgt af en diskussion.
  • Normalt ca. 3/4 time.



  • a) Mundtlig prøve med forberedelse efterfulgt af en diskus-sion.
  • Normalt ca. 3/4 time.

    Forberedelsestid: 1-6 timer efter aftale med censor og eksaminator.



    b) Den mundtlige prøve kan være et forsvar af specialet.



  • Forelæsning over udleveret emne efterfulgt af diskussion mellem eksaminand, eksaminator og censor. Normalt ca. 3/4 time.
  • Forberedelsestid: 3-7 dage efter aftale med censor og eksaminator. (7 dage, hvis intet andet aftales).



    Tilmelding til specialeeksamen sker samlet for såvel afhandlingen som den afsluttende eksamen. Bindende tilmelding foretages senest 6 uger før aflevering af specialerapport. Tilmelding sker ved henvendelse (medbring årskort) til Studie-kontoret, Det Naturvidenskabelige Fakultet, Institut for Fysik og Astronomi. Der benyttes specielle tilmeldingsblanketter.



    Efter at blanketterne er modtaget, sker der dels en formel og dels en faglig behandling. Bl.a. kontrolleres det i Studiekontoret, at sammensætningen af kurser er godkendt i studienævnet, og at samtlige fag er bestået. Er der problemer i forbindelse hermed vil eksamenstilmeldingen normalt blive afvist. Den faglige behandling omfatter bl.a. godkendelse af opgivelser (= petitum) og fastsættelse af eksamenstidspunkt. Eksamen-stidspunkterne bekendtgøres ved opslag foretaget af fakultetet.