Naturvidenskabernes historie og kultur

Naturvidenskabernes historie og kultur

Efterår 2002


Formål:

At give den studerende et overblik over de store linier i naturvidenskabernes historie og kultur. Dette kursus er obligatorisk for studerende på suppleringsuddannelsen videnskabsstudier. Andre er også velkomne.

Indhold:

Det vi i dag forstår som naturvidenskaberne har på godt og ondt haft afgørende betydning for den vestlige verdens kultur og tænkning. Men på hvilken måde har disse videnskaber øvet deres indflydelse og hvori har den bestået? Hvordan har samspillet med andre vidensformer artet sig og i hvilke sociale og institutionelle rammer har de udfoldet sig? I dette kursus følges de naturvidenskabelige ideer og deres samspil med andre traditioner fra antikken til moderne tid. Der vil især blive fokuseret på udviklingen i de metodiske og filosofiske overvejelser over spørgsmålet “hvad er videnskab?” og de sammenhænge naturvidenskabelig viden har optrådt i. Derudover vil de naturvidenskabelige højdepunkter i historien blive præsenteret.

Undervisningsform:

Forelæsninger og diskussion. 3 timer pr. uge.

Litteratur:

Oversigtslitteratur: James E. McClellan III og Harold Dorn: Science and Technology in World History - An Introduction (Baltimore: Johns Hopkins University Press 1999). Primær litteratur: Malcolm Oster: Science in Europe, 1500-1800: A Primary Sources Reader og Science in Europe, 1500-1800: A Secondary Sources Reader (Palgrave Macmillan Publisher 2001).

Lærer:

Peter C. Kjærgaard, Institut for Idéhistorie

Omfang:

2 point.

Evaluering:

2 point opnås ved at skrive en opgave på baggrund af kurset. Bedømmelse efter 13-skalaen.

Forudsætninger:

Ingen særlige.

Tid og sted:

Aftalemøde mandag den 2. september kl 10.00 i IVHs aud.