Videnskabsfilosofi - f2003

Videnskabsfilosofi

Forår 2003

Formål:
Kurset er tilrettelagt som en perspektivering af naturvidenskaberne, med en introduktion af centrale begreber og problemstillinger i videnskabsfilosofien, som kan danne grundlag for en kritisk og faglig forståelse af naturvidenskabernes særegenheder. Det er et væsentligt formål at sætte studerende ved Det Naturvidenskabelige Fakultet i stand til at diskutere fagdisciplinernes fælles tankegods, og forberede dem til sådanne aktiviteter som deltagelse i offentlige debatter og formidling af naturvidenskabelig forskning. Kurset henvender sig til alle studerende ved Det Naturvidenskabelige Fakultet. Det er et obligatorisk kursus for alle biologistuderende og er for dem skemalagt til 4. semester.
Indhold:
Præsentation af centrale videnskabsfilosofiske begreber og teorier. Som et gennemgående træk i kurset vil de filosofiske teorier blive eksemplificeret ved empirisk materiale fra videnskabshistorien, men der vil også i vid udstrækning blive tale om at inddrage helt moderne synspunkter, specielt i forbindelse med etik, økologi og forholdet mellem naturvidenskab og samfund i almindelighed.
Undervisningsform:
Der afholdes én forelæsning om ugen, hvor stoffet præsenteret i oversigtsform. I øvelsestimerne skal hver studerende komme med et oplæg af en varighed på ca. 20 minutter, hvor han/hun redegør for et emne i tilknytning til det emne, der er blevet behandlet i forelæsningen. I øvelsestimerne bliver der også mulighed for at diskutere oplæggene og emner i tilknytning hertil. Ialt er der tale om 36 skematimer.
Litteratur:
Kompendium og udleverede noter.
Undervisere:
Louis Klostergaard, Kurt Møller Pedersen og instruktorer.
Omfang:
5 eller 10 ECTS points.
Evaluering:
Intern bedømmelse med bestået/ikke bestået på grundlag af registreret fremmøde, herunder oplæg, samt godkendelse af rapport.
Forudsætning:
Mindst 3 semestres studier i et naturvidenskabeligt fag.