Biologiens historie og filosofi

Biologiens historie og filosofi - Studiekreds

Efterår 2002

Formål:

Medens videnskabsfilosofien for 20 år siden i høj grad hentede inspiration fra fysikken, astronomien og kemien, har man i de efterfølgende år hentet studiematerialet fra biologien. Biologiens videnskabsfilosfi er idag en levende universitetsdisciplin, der studeres af såvel biologer som af filosoffer og humanister. I denne studiekreds vil vi gennemgå en række af de nyere bøger og artikler, der vedrører biologiens filosofi.

Indhold:

Udgangspunktet vil være at studere de erkendelsesteorestiske aspekter, der følger af udviklingen af biologien fra Darwin til vores dages genom projekt. Der bliver tale om at identificrere den relevante litteratur, og studere de helt nye biologifilosofiske argumenter og positioner.

Undervisningsform:

Der er tale om en studiekreds på 3 timer om ugen. Deltagerne kommer med skiftende oplæg på baggrund af den valgte litteratur. Desuden afholdes et enkelt week-end internatskursus i instituttets studiehus på Mols.

Litteratur:

Som grundbog benyttes David J. Depew and Bruce H. Weber Darwinism Evolving (M.I.T. Press, 1997), samt artikler fra de nyeste tidsskrifter.

Underviser:

Kurt Møller Pedersen.

Omfang:

1 point.

Evaluering:

Intern bedømmelse med bestået/ikke bestået på grundlag af registreret fremmøde, herunder oplæg, samt godkendelse af en ca. 10 siders rapport.

Forudsætninger:

Videnskabsfilosofi for biologer.

Tid og sted:

Aftalemøde mandag den 2. september kl. 14.15 i IVHs aud.