Internationale valgfag

'Internationale valgfag' giver dig mulighed for at tilbringe dit profilsemester på et universitet i udlandet - enten på et af de mange universiteter, AU har udvekslingsaftaler med, eller på et universitet, du selv formidler kontakt til.

På siden her kan du få et overblik over planlægningsprocessen og de deadlines, du skal være opmærksom på i forløbet. Vær opmærksom på, at du allerede skal begynde planlægningen på 1. semester af din kandidatuddannelse. 

Sådan gør du...

Her får du et overblik over de forskellige trin i planlægningsprocessen. 

Vær opmærksom på, at denne oversigt kun fokuserer på de ting du skal gøre, for at få AU's godkendelse af dit ophold. Der kan også kan være andre deadlines på universitetet i udlandet og i forhold til SU, legater, bolig mm.

1. Find ud af, hvor du vil rejse hen

  • Se udbuddet af udvekslingspladser i MoveON
    Du kan se, hvilke universiteter, Aarhus Universitet har udvekslingsaftaler med, i databasen MoveON. Udvekslingspladserne, du kan søge, ligger klar en måned inden ansøgningsfristen.
  • Rejs ud på egen hånd
    Du har også mulighed for at rejse ud som free mover – istedet for at søge plads på en udvekslingsaftale, formidler du selv kontakten til et udenlandsk universitet. Læs mere om den mulighed her.

2. Søg udvekslingaftale via MoveOn

  • Hvordan søger jeg?
    Når du ved, hvor du gerne vil rejse hen, skal du ansøge om plads på en eller flere udvekslingsaftaler gennem MoveON.
  • Hvornår skal jeg søge?
    Ansøgningsfristen er den 1. december for det efterfølgende akademiske år.
    Det betyder, at du skal ansøge allerede på det første semester af din kandidatuddannelse.
  • Hvornår får jeg svar?
    Du vil få svar på, om du har fået tildelt en udvekslingsplads, i løbet af januar. Hold øje med din mail - og husk at bekræfte din plads, hvis du får tilbud om en plads.
    Læs mere om ansøgning og AU's udvekslingsaftaler.
  • Rejser du ud som freemover?
    Hvis du rejser ud som freemover, skal du ikke søge om plads på en udvekslingsaftale senest 1. december.
    Vi anbefaler dog, at du går i gang med planlægningen på dit første semester, så du har god tid til at få en aftale på plads, inden fristen for at søge om forhåndsgodkendelse af de fag, du ønsker at følge på det pågældende universitet (se trin 3).

3. Søg om forhåndsgodkendelse af fag

  • Find fag på det udenlandske universitet
    Når du har fået tildelt en studieplads (gennem en AU udvekslingsaftale eller på anden vis), skal du finde ud af, hvilke kurser du vil tage på det udenlandske universitet.
    Hvis du har fået tildelt en studieplads via MoveON, kan du finde link til universitetets kursuskatalog via systemet.
  • Faglige krav til fagene
    For at fagene kan indgå i din uddannelse, skal de leve op til følgende krav:
    • De skal være på kandidatniveau
    • De skal sammenlagt svare til 30 ECTS
    • Fagene skal ligge inden for din uddannelses vigtigste fagområder og indeholde elementer, der har tematisk eller metodisk relevans for dit speciale. Læs mere i din studieordning.
  • Søg forhåndsgodkendelse
    Derefter skal du søge om forhåndsgodkendelse af fagene. Forhåndsgodkendelsen er den faglige godkendelse af, at fagene kan indgå i din kandidatuddannelse, og gælder som en undervisningstilmelding i det relevante semester.

4. Søg optagelse på det udenlandske universitet

Når du har fået tildelt en udvekslingsaftale og bekræftet din plads, skal du søge optagelse på det udenlandske universitet.

Du vil modtage en mail med information om, hvordan du søger og hvilke frister på det udenlandske universitet, du skal være opmærksom på.
Læs mere om 'Ansøgning til værtsuniversitet'.

5. Søg merit når du kommer hjem

Du skal søge om at få meritoverført dine beståede resultater, når du har afsluttet dit ophold og gennemført dine eksamener.

Læs mere om, hvordan du søger merit og hvad du skal huske at sende med.

FAQ

Hvilke muligheder har jeg, hvis mit ophold ikke bliver til noget?

Hvis dit ophold ikke bliver til noget eller du ikke ønsker at rejse ud alligevel, har du mulighed for at blive tilmeldt en af de alternative muligheder i din studieordning - typisk et profilfag (med ledige pladser) eller projektorienteret forløb.
Tjek din studieordning for at se, hvad der gælder for dig.

Sådan gør du, hvis dit ophold ikke bliver til noget:

  • Søg om annulering af din forhåndsgodkendelse via blanketten 'Dispensation' på mitstudie.au.dk
  • Kontakt Studiecenter Arts for at blive tilmeldt et profilfag med ledige pladser, projektorienteret forløb eller en evt. anden mulighed i din studieordning.
  • Hvis du ønsker at tage et projektorienteret forløb, skal du være opmærksom på, at du desuden skal nå at finde et praktiksted og indgå en projektaftale inden semesterstart. Læs mere om projektorienteret forløb.

Kan jeg få udsat mit speciale, hvis mine eksamener i udlandet ligger sent?

Nej - der gives ikke udsættelse af specialestarten, selvom dine eksamener i udlandet overlapper med din specialeskrivningsperiode.