STADS kører igen planmæssigt, og du kan nu tilmelde dig forårets undervisning og eksamen. Fristen for tilmelding er torsdag den 7. november kl. 23.59.
I a-kassen sidder der rådgivere, som kan hjælpe dig med dagpenge, sparre med dig om at skulle ud på arbejdsmarkedet og give feedback på dine ansøgninger og CV. A-kassen har også forskellige tilbud om kurser og workshops, som du kan tage, imens du søger job.
Husk at melde dig ind i en a-kasse senest to uger før din sidste eksamen, så du kan få dagpenge, når du skal søge arbejde. Hvis du har været medlem i mindst et år inden du afslutter din uddannelse, kan du undgå en karensperiode og modtage dagpenge fra dagen efter, du er færdig med din uddannelse.
Der er mange a-kasser at vælge imellem! Så det er en god idé at undersøge, hvilken a-kasse, der passer bedst til dine behov og dit fagområde.
Din fagforening arbejder for, at du får de bedst mulige løn- og ansættelsesforhold. De kan hjælpe dig med at håndhæve dine rettigheder og tilbyder rådgivning, hvis du oplever udfordringer eller konflikter på arbejdspladsen.
Som medlem af en fagforening får du også adgang til netværk og karriereworkshops, der kan styrke dine kompetencer. Uanset om du stadig studerer eller er færdiguddannet, kan du deltage i deres arrangementer og få rådgivning, som kan klæde dig på til din jobsøgning.
Vi vil til en start gerne gøre dig opmærksom på Forskelsbehandlingsloven. Helt grundlæggende understreger Forskelsbehandlingsloven, at det er dine kvalifikationer – og kun dine kvalifikationer – der tæller, når det kommer til ansættelse, forfremmelser eller andre arbejdsrelaterede ting. Den understreger også, at arbejdsgivere har et ansvar for at skabe et arbejdsmiljø, hvor medarbejdere med handicap har mulighed for at trives og arbejde under gode vilkår.
Loven gælder også for virksomheder, der tilbyder undervisning, kurser, og lignende, samt rekrutteringsbureauer og jobcentre. Det betyder, at du har ret til en fair behandling uanset, hvor du søger muligheder for at uddanne dig eller finde job.
På arbejdsmarkedet findes der handicapkompenserende ordninger, som skal være med til at sikre, at personer med fysiske eller psykiske udfordringer kan få og fastholde et arbejde. Du kan tænke på det lidt ligesom den specialpædagogiske støtte, der er til for at hjælpe studerende med at få gode rammer i studielivet.
De handicapkompenserende ordninger bevilliges gennem jobcentrene og kan være en god idé at undersøge, hvis du har brug for støtte på din arbejdsplads. Måske ligner ordningerne nogle af de løsninger, der har fungeret godt for dig under din studietid?
Du kan i hvert fald altid tale med en rådgiver om, hvad der har fungeret godt for dig i dit studieliv, og finde ud af, om eller hvordan du kan tage dine løsninger eller behov med ud på din arbejdsplads – hvad end det er en særlig IT-pakke, en rampe eller en bestemt struktur i arbejdsdagen.
Og hvis du er i tvivl om, hvad dine behov egentlig er, kan du selvfølgelig også tale med en rådgiver fra SPS eller karrierevejledningen om dét. Ved at kende dine egne behov gør du det nemmere for både dig selv og din arbejdsgiver at sikre, at du kan trives i dit nye arbejdsliv.
Det hele handler om at forsøge at sørge for, at du får den støtte eller de rammer, du har brug for, så du kan fokusere på arbejdsopgaverne og føle dig tilpas.
Hvis du ønsker at købe et program til oplæsning og ordforslag er det fx mulighed for at købe en privat licens til AppWriter Windows eller AppWriter Cloud: http://www.appwriter.dk/da/
Der er også forskellige muligheder for gratis brug af oplæsning - fx i Appleprodukter (Mac, iPad, iPhone) og i programmer i Office 365.
Der er også programmer, som er gratis at bruge. Her kan du kigge på programmet Adgangforalle. Du kan også kigge på hjemmesiden Robobraille for at få tekstgenkendt kortere dokumenter og evt. konvertere dem til lydfiler.
Som medlem af Nota kan du hente eksisterende materialer i Notas bibliotek. Hvis du er jobsøgende eller i arbejde har du mulighed for at bestille materiale gennem Notas Erhvervsservice.
Der kan også være mulighed for at få IT-hjælpemidler eller andre former for støtte - Som ledig kan der fx bevilges IT-hjælpemidler gennem Serviceloven, og som medarbejder er der efter aftale med din arbejdsgiver fx mulighed for at få bevilget IT-hjælpemidler gennem Lov om aktiv beskæftigelsesindsats.
Det kan du undersøge mere om ved at henvende dig til jobcenteret, din kommunale sagsbehandler eller tage en snak med din arbejdsgiver.
Du kan finde generel information om støttemuligheder for voksne med dysleksi lige her: