Hvis du efter et prøveforløb føler dig uretfærdig behandlet, kan du overveje at klage.
Inden du klager, bør du gøre dig klart, hvad du ønsker at opnå ved at klage, og om dette er muligt.
Overvejer du fx at klage over bedømmelsen af din prøve, kan det være en god idé at få eksaminators uddybende vurdering af opgaven/bedømmelsen, inden du klager.
Din eksaminator kan hjælpe med at klarlægge, hvad der er lagt vægt på ved bedømmelsen.
Du skal dog være opmærksom på, at eksaminator ikke er forpligtet til at give dig en tilbagemelding på din bedømmelse inden klagefristen.
Hvis du har været til mundtlig eksamen, er det en god idé hurtigst muligt at få nedskrevet alt, hvad du kan huske, der er blevet sagt.
Det er også en god idé at gemme eventuelle notater fra forberedelsestiden.
Du kan klage over følgende ting ved eksamen:
I en eksamensklage kan du ikke klage over vejledning og/eller undervisning. Eventuelle problemer af denne karakter bør du nævne i den almindelige undervisningsevaluering eller tage op med studielederen på din uddannelse.
Vi anbefaler, at du begrunder din klage. Det giver dig de bedste chancer for at få medhold, hvis det er tydeligt, hvad du klager over og hvorfor.
Det kan være en god idé, at du læser en evt. rettevejledning for din eksamen og ser på målbeskrivelserne for kurset, når du skal begrunde din klage.
Din klage skal være indleveret senest 2 uger efter, at bedømmelsen er offentliggjort.
Ved mundtlige eksamener løber fristen fra den dag, hvor du er til eksamen og får din karakter.
Ved skriftlige eksamener løber fristen fra den dag, hvor bedømmelsen bliver offentliggjort. Fristen løber dog tidligst fra den dato, der er meldt ud i eksamensplanen for offentliggørelsen.
Det tager typisk omkring 2 måneder at behandle en eksamensklage (juli måned tæller ikke med).
Du har ret til fortsætte dit studieforløb i den periode, hvor klagen behandles, og du kan derfor også godt gå til reeksamen, hvis du klager over en ikke-bestået karakter.
Du behøver altså ikke vente på afgørelsen af din klage, inden du deltager i reeksamen.
Hvis du får et bedre resultat ud af eksamensklagen end resultatet fra reeksamen, vil du få den højeste karakter indsat.
Det er universitetet, der træffer afgørelse i klager over prøver. Universitetets afgørelse kan ende med:
Du skal være opmærksom på, at bedømmelsen ved en ombedømmelse eller omprøve godt kan resultere i en lavere karakter, og desuden at du ikke kan klage over den nye karakter.
Hvis klagen vedrører bedømmerne af prøven (fx i klager over bedømmelsen eller prøveforløbet), træffes der afgørelse på grundlag af bedømmernes udtalelse, som du også får mulighed for at kommentere.
Klager over prøver behandles efter reglerne i kapitel 8 i Eksamensbekendtgørelsen, som kan læses i sin fulde længde på Retsinformation.dk