Jobsøgning

STADS kører igen

STADS kører igen planmæssigt, og du kan nu tilmelde dig forårets undervisning og eksamen. Fristen for tilmelding er torsdag den 7. november kl. 23.59.


Dit CV

Dit CV skal give et godt overblik over din erfaring, uddannelse og dine kompetencer. Sammen med ansøgningen udgør det din jobansøgning, og CV’et er ofte det første, arbejdsgiveren ser på. Derfor er det vigtigt, at dit CV er overskueligt, flot sat op og målrettet det job, du søger. Du kan stille dig selv nogle spørgsmål, for at målrette dit CV: Hvilke kompetencer søger de i jobopslaget? I hvilke tidligere jobs/uddannelse har jeg opnået de kompetencer? 

Det kan være en god ide at lave et basis-CV, hvor du samler al din erfaring. Og her mener vi al erfaring – lige fra dit første job til din igangværende uddannelse.  Når du skal søge et job, kan du så vælge de mest relevante elementer og tage dem med over i det målrettede CV. Dit målrettede CV skal være kort (maks. 2-3 sider) og let at læse, med klare overskrifter og punktopstillinger. Når du uddyber dine punkter, så vær tydelig og præcis omkring, hvad du kan.  

Og så er det en god idé at gøre noget ud af layoutet! Ved at gøre noget ud af layoutet viser du, at du gør dig umage. Et CV med et fedt layout fænger meget mere end et simpelt word-dokument. 

Vi har lavet en skabelon, som du kan tage udgangspunkt i – her kan du få inspiration til layoutet og CV’ets elementer.

Din ansøgning

Når du søger et job, er ansøgningens vigtigste formål at vække interesse og forhåbentlig føre til en invitation til samtale. Sammen med dit CV giver ansøgningen arbejdsgiveren det første indtryk af dig, så det er en god idé at vise både din motivation for stillingen og de kompetencer, du kan sætte i spil på arbejdspladsen. 

I din ansøgning handler det om at give et godt indtryk af, hvem du er, og hvad du kan bidrage med i stillingen. Ved at vise, hvordan du selv ser matchet mellem dig og jobbet, kan du hjælpe arbejdspladsen til at se, hvordan du kunne passe ind hos dem. Når du så har sendt ansøgningen, er der ikke mere du kan gøre - så er det op til ansættelsesudvalget at vurdere, om de også ser det gode match.


Inden du skriver ansøgningen

Det er en god idé at starte med at læse stillingsopslaget grundigt igennem. Understreg de vigtigste kompetencer og opgaver, så du kan vise, hvordan du kan indgå i jobbet og arbejde med de opgaver, der er beskrevet. Du kan trække tråde til dit CV og din erfaring – vis dem, hvad du kan! 

Du kan også lave lidt research og undersøge arbejdspladsen – f.eks. ved at tjekke deres hjemmeside og LinkedIn, så du kan få et godt indblik i, hvem de er, og hvad de laver. Måske er der noget, der fanger din opmærksomhed - noget, hvor du tænker: Her ville jeg kunne skrue på et par knapper! 

Hvis du har spørgsmål til stillingen, kan du kontakte den person, der er nævnt i opslaget. Men sørg for, at du ikke bare ringer for at ringe – undgå at stille spørgsmål til noget, du selv kunne have fundet svaret på.  

Og husk – selvfølgelig søger arbejdspladsen efter en person til at varetage nogle opgaver. Men mere vigtigt søger de en kollega. Så vis dem, hvem du er 😊  

Sådan kan du bygge din ansøgning op

Der findes ikke én rigtig måde at skrive en ansøgning på. Ansøgningen skal være din og lyde som dig. Men her er et par gode råd: 

  • Hold ansøgningen på maks. én side 

  • Fokuser på, hvad du kan bidrage med – både fagligt og som kollega 

  • Læs stillingsopslaget og læg mærke til, hvilken tone det er skrevet i – afstem dit sprog med stillingsopslagets tone, men skriv som dig selv 

  • Send dit CV og din ansøgning i pdf-format 

Vi har lavet en ansøgningsskabelon, der kan give dig inspiration til opbygning og indhold til din egen ansøgning.

Vil du italesætte dine udfordringer?

Sammenslutning for Unge med Handicap anbefaler, at jobsøgende italesætter, hvis de har nogle særlige udfordringer. På den måde har arbejdsgiveren større mulighed for at imødekomme den enkeltes udfordringer ved f.eks. at gøre brug af kompensationsmuligheder.  Det er ikke alle arbejdsgivere, der er klar over, at der findes kompensationsmuligheder, når man ansætter en person med særlige udfordringer. Men det kan du fortælle dem, at der er! På den måde kan fokusset være på, hvordan I sammen kan skabe gode rammer for dig, så dine kompetencer kan skinne igennem og sættes i spil på arbejdspladsen.  

Måske det kan hjælpe at stille dig selv spørgsmålet: Kan mine udfordringer have betydning for, hvordan jeg kan løse eller udføre nogle opgaver på jobbet?  

Hvis det kan have indflydelse på dine opgaver, kan det være rart, at din evt. kommende arbejdsgiver ved det – på den måde kan de gode rammer tænkes ind fra start, så dine udfordringer ikke bliver en hindring for dig på arbejdspladsen.  

Du kan altid tage en snak med din rådgiver fra SPS eller karrierevejledningen, hvis du har brug for at få overblik over, hvad der helt konkret udfordrer dig, og hvad der kunne hjælpe på det. På den måde kan du også få sat dine egne ord på det, du oplever, der udfordrer dig – og så bliver det måske også mere håndgribeligt at tale om med en arbejdsgiver? 

Husk! Det behøver ikke stille dig dårligt, hvis du har fået støtte i løbet af din uddannelse – tværtimod. Det viser, at du har fundet måder at håndtere dine udfordringer på, og det er en kompetence i sig selv. 

Du kan søge om fortrinsret

I offentlige stillinger har du mulighed for at søge med fortrinsret – det betyder, at arbejdsgiveren skal kalde dig til samtale. Hvis du søger med fortrinsret, kan det være en god idé at italesætte eller indikere, hvorfor du gør det. Arbejdsgiveren kan måske forestille sig alt muligt. Ved at tage ejerskab over din fortælling kan du, udover at vise overskud, skabe en god forståelsesramme for din situation og undgå misforståelser.



Jobsamtalen

Når arbejdsgiveren og evt. andre medarbejdere har læst din ansøgning, er der helt sikkert nogle elementer, de gerne vil snakke videre om eller have afklaret. De vil også være interesserede i at høre mere om dig og hvem du er.  

Der er ikke som sådan en køreliste for en jobsamtale, og lige netop derfor, er det en god idé at forberede sig på at skulle fortælle om lidt af hvert. Her har vi fundet nogle eksempler til dig: 

Dig selv

Hvad har du studeret og hvad går det ud på? Hvad har motiveret dig i dine valg i livet? Hvad er vigtigt for dig i et arbejde? Hvem er du ved siden af dine studier og arbejdet?  

Din motivation for at søge jobbet

Hvorfor har du søgt stillingen? Hvad synes du er interessant ved virksomheden og arbejdsopgaverne? Hvilke arbejdsopgaver tiltaler dig især? Hvilke opgaver kunne være en udfordring?

Dine kompetencer, erfaringer og egenskaber

Hvordan vil du bruge dine kompetencer og erfaringer til at udføre eller løse opgaverne i stillingsopslaget? Hvordan samarbejder du med andre? Hvilken type af arbejdsopgaver trives du bedst med? Hvad er vigtigt for dig i dit arbejdsliv? Hvordan er du som kollega? Har du et konkret forslag til måden at løse en opgave på eller tiltag, man kunne sætte i gang på arbejdspladsen? Har du arbejdet med noget i løbet af dit studie, som kunne være relevant for arbejdspladsen – fx tidligere eksamensopgaver eller projekter?

Understøt gerne dine svar med erfaringer – fx tilbagemeldinger fra tidligere arbejdspladser, respons fra studiegruppearbejde, feedback fra undervisere eller erfaring med arbejdsmetoder fra projekter/opgaver, du har arbejdet med i løbet af din uddannelse.

Husk! Du kan også stille spørgsmål den anden vej

Når du er til jobsamtale, har du mulighed for at mærke, om der er et godt match mellem arbejdspladsen og dig selv. Jobsamtalen er netop ikke et forhør, men en samtale, hvor interessen går begge veje! Så stil gerne spørgsmål – det viser, at du er nysgerrig på arbejdspladsen, og at du reflekterer over, hvordan du ville kunne indgå i den.

Vil du italesætte dine udfordringer til samtalen?

Du kan overveje, om du til samtalen vil italesætte dine udfordringer. Det kan du gøre ved at fortælle om dine personlige oplevelser, men du kan også spørge mere generelt ind til, hvordan arbejdspladsen ser på diversitet og medarbejdersammenhænge.